U Srbiji 46 nerazvijenih opština

Bez autora
Dec 22 2011

U Srbiji se 46 opština vodi kao nedovoljno razvijene i one se zbog toga još više nego drugi krajevi zemlje suočavaju sa odlaskom stanovništva i smanjenjem nataliteta. Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština prošle godine je počela program obuke žena u nerazvijenim opštinama da kroz bavljenje poljoprivredom obezbede sebi posao i egzistenciju.Reč je o programu "Agrobiznis za žene" koji Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština od 2010. godine sprovodi u saradnji sa američkom vladinom agencijom za međunarodnu pomoć USAID. Kroz taj program obuke je do sada prošlo 300 žena iz opština južne Srbije.

U Srbiji 46 nerazvijenih opštinaU Srbiji se 46 opština vodi kao nedovoljno razvijene i one se zbog toga još više nego drugi krajevi zemlje suočavaju sa odlaskom stanovništva i smanjenjem nataliteta, ukazao je večeras direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština Sulejman Ugljanin.

Na skupu u Domu Vojske Srbije u Beogradu, Ugljanin je rekao da je Kancelarija prošle godine počela program obuke žena u nerazvijenim opštinama da kroz bavljenje poljoprivredom obezbede sebi posao i egzistenciju.

Reč je o programu "Agrobiznis za žene" koji Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština od 2010. godine sprovodi u saradnji sa američkom vladinom agencijom za međunarodnu pomoć USAID. Kroz taj program obuke je do sada prošlo 300 žena iz opština južne Srbije.

Među 46 nerazvijenih opština u Srbiji najviše je u istočnoj i južnoj Srbiji, a među njima su Bosilegrad, Bela Palanka, Knjaževac, Svrljig, Gadžin Han, Vlasotince, Babušnica, Bujanovac, Trgovište, Preševo, Medveđa, Bojnik, Lebane i druge. Tu spadaju i opštine Nova Varoš, Sjenica, Tutin i Prijepolje.

"Nerazvijene opštine su skriveno blago Srbije. One imaju prirodne potencijale i vredne i sposobne ljude", rekao je Ugljanin, ministar bez portfelja Vlade Srbije i istakao da je potrebno pojednostaviti administraciju i sarađivati sa investitorima kako bi oni uvideli svoj interes za ulaganje.

Ugljanin je najavio da će Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština sarađivati i sa zemljama zapadne Evrope u koje građani Srbije odlaze kao lažni azilanti kako bi se ljudi zadržali u svojim sredinama i kako bi im bilo omogućeno da rade.

Kao primer jedne od tih zemalja sa kojom Kancelarija sarađuje naveo je Luksemburg.

Na skupu u Domu Vojske Srbije bili su predstavnici nerazvijenih opština i USAID-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik